- Groetjes uit Vlaanderen
- Mohamed Ouaamari
- Prometheus Amsterdam, 2020
- ISBN: 978-9-044-64159-2
- Non-fictie, waargebeurd
Waarom ik dit boek koos
Ik lees sowieso wel graag boeken die hedendaagse thema’s zoals (culturele) identiteit en racisme als topic hebben. Dit boek stond al een tijdje op mijn ‘TBR-lijst’, dus hoog tijd om het te kunnen afvinken.
Over de auteur
Mohamed is een Antwerpenaar met Marokkaanse grootouders. Hij is online redacteur en schrijft regelmatig columns voor De Morgen. Hij heeft vooral een grote interesse in actualiteit. In maart 2020 bracht hij zijn boek Groetjes uit Vlaanderen uit.
Korte inhoud
In zijn boek Groetjes uit Vlaanderen stelt Mohamed de vraag wat het inhoudt om Vlaming te zijn. Het is een verhaal over opgroeien in twee werelden. Mohamed geeft een overzicht van verschillende (politieke) gebeurtenissen die hem zijn bijgebleven en die Vlaanderen hebben gemaakt tot wat het vandaag is. Daarnaast brengt hij ook zijn persoonlijk verhaal over hoe het voelt om op te groeien in de Vlaams-Marokkaanse gemeenschap en hoe hij zijn plek hierin vond.
Mijn indruk
Ik ben blij dat ik dit boek gelezen heb! Met een vlotte pen brengt Mohamed een kritisch relaas over hoe Vlaanderen zich heeft ontwikkeld en in verhouding staat met de Vlaams-Marokkaanse gemeenschap. Steeds met een vleugje humor, vertelt hij over hoe het was om op te groeien in de Seefhoek, de opkomst van extreem-rechts en hoe 9/11 ervoor zorgde dat hij voor het eerst niet enkel werd aangesproken als Marokkaan, maar als moslim.
Mohamed geeft een eerlijk overzicht van verschillende gebeurtenissen in Vlaanderen die een invloed hadden op zijn persoonlijke zoektocht naar identiteit en positionering in de maatschappij.
Het boek voelt authentiek aan, het kaart serieuze onderwerpen aan, maar door zijn humoristische schrijfstijl voelt het niet te zwaar aan, het zet je aan tot reflectie, is informatief,… alles wat ik verwachtte van het boek eigenlijk 😀. Zeker een aanrader, ik geef het een dikke 8/10!